December 31, 2009

Raparperikompotti-jugurttijäätelö


Onnea uudelle vuodelle 2010!


300g raparperia
3 rkl sokeria
1 kanelitanko
puolikkaan sitruunan mehu
1 tl vaniljaesanssia
pari desiä kreikkalaista jugurttia

Kiehauta kaikki ainekset kattilassa niin että raparperi pehmenee ja seos soseutuu. Soseuta sauvasekoittimella, anna jäähtyä ja lisää jugurttiin. Sekoita hyvin ja jäähdytä pakastimessa muutaman tunnin välillä sekoitellen. Ihanaa
:)

Uuden vuoden aatoksi rieskaa, graavilohta ja perunasalaattia

Sydneyn uuden vuoden aaton juhlinta on kieltämättä näyttävää, mutta 1,5 miljoonan ihmisen ahtautuminen sataman ympäristöön on hieman liikaa. Jotkut innokkaat majoittuvat Ooppera-talon läheisyyteen varaamaan parhaat paikat aaton ilotulitusta varten jo aatonaaton aamuna! Meillä ilta taitaa mennä kotosalla uuden vuoden ilotulituksia telkkarista katsellen. Tänä vuonna tein aaton lounaaksi perunarieskaa graavilohella ja ihanan kevyttä perunasalaattia.

Perunarieska

1,5 dl perunasosejauhetta
5 dl lämmintä vettä
1 muna
merisuolaa
1 dl kauralesettä
2,5 dl vehnäjauhoja

Sekoita kaikki ainekset keskenään, muotoile rieskoiksi ja pistele haarukalla. Paista 225 asteessa viitisentoista minuuttia.

Graavilohi

Puoleen kiloon lohta käytän noin ruokalusikallisen merisuolahiutaleita. Annan lohen marinoitua pari vuorokautta tiiviissä paketissa.

Kevyt perunasalaatti

keitettyjä perunoita
1 punasipuli
herkkukurkkuja
1 omena
mustia oliiveja
kapriksia
kreikkalaista jugurttia
hunajaa
mustapippuria
merisuolaa

Sekoita jugurttiin hunaja ja mausta mustapippurilla ja merisuolalla. Siirrä syrjään. Kuutioi perunat ja omenat, silppua sipuli, kaprikset, oliivit ja sipuli ja yhdistä kaikki keskenään. Sekoita kastike varovasti salaatin sekaan ja anna maustua jääkaapissa muutaman tunnin ajan.

December 30, 2009

Basilikapesto, munakoiso, artisokka pitsa

Olen tainnut aiemminkin mainita, että menen joskus äärimmäisyyksiin yrittäessäni käyttää raaka-aineiden jämiä. Tällä kertaa käyttämättä oli hieman tuoretta basilikaa, munakoiso ja bocconcini-juustoa. Kieltämättä hyvä yhdistelmä sellaisenaankin. Pitsa siitä kuitenkin syntyi monen mutkan kautta :)

Pitsapohja

pari desiä vehnäjauhoja
1 tl kuivahiivaa
merisuolaa
lämmintä vettä

Sekoita hiiva ja suola jauhoihin ja lisää veden sekaan. Sekoita hyvin ja vaivaa kymmenisen minuuttia kunnes taikina on venyvää ja pehmeää. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Vaivaa taikinaa vielä hieman ja kauli sitten uunipellille. Anna kohota kymmenisen minuuttia.

Täyte

1 munakoiso
basilikapestoa
marinoituja artisokan sydämiä
aurinkokuivattuja tomaatteja
bocconcinijuustoa

Viipaloi munakoiso ja sivele oliiviöljyllä. Grillaa tai kypsennä uunissa pehmeäksi. Levitä pohjalle ensin pestoa, sitten munakoison viipaleita, artisokan sydämiä, aurinkokuivattuja tomaatteja ja bocconcinijuustoa. Voitele reunat oliiviöljyllä. Paista uunissa parikymmentä minuuttia.

Marinoituja sieniä

Halusin kokeilla erilaisia marinadeja tavallisille herkkusienille. Nämä toimivat molemmat mielestäni erittäin hyvin, joskin sopivat ehkä tyyliltään hieman eri tyyppisille ruoille. Sovella maustemääriä mielesi mukaan.

Mausteiset herkkusienet

tuoreita herkkusieniä
oliiviöljyä
kuminaa
kurkumaa
jauhettua korianteria
jauhettua kardemummaa
raastettua muskottipähkinää
rouhittua mustapippuria

Viipaloi sienet. Sekoita mausteet öljyyn ja levitä sienten päälle. Anna marinoitua jääkaapissa ainakin puolisen tuntia. Paista pannulla pehmeäksi.

Balsamico-herkkusienet

tuoreita herkkusieniä
oliiviöljyä
makeaa chilikastiketta
balsamikoa
1 valkosipulinkynsi murskattuna
fariinisokeria
rouhittua mustapippuria

Sekoita marinadin aineet keskenään ja levitä viipaloiduille herkkusienille. Anna marinoitua jääkaapissa ja paista pannulla tai uunissa pehmeäksi.


December 28, 2009

Ruusuiset marenkikakkuset

Vuosipäivän johdoksi tein kotitekoisia marenkikakkusia, joiden päällä kermaa ja syötäviä ruusunterälehtiä. Kyllä kotitekoinen marenki on sitten eri herkullista! :)

Marenki

2 valkuaista
125 ml hienoasokeria

Vatkaa valkuaiset kevyeksi vaahdoksi, lisää sokeria vähitellen koko ajan vatkaten kunnes seos on paksua ja kiiltävää. Nostele uunipellille 6 pientä marenkikokkaretta (tai tee yksi iso) ja paista 120 asteessa 1,5 tuntia. Nauti kerman, kermavaahdon tai vaikka vaniljakastikkeen kera. Koristele haluamallasi tavalla.

Lemon Curd eli sitruunatahna

Rakastan sitruunan makua etenkin leivonnaisissa ja lemon curd on juuri sopivan makea levite niin paahtoleivälle kuin leivonnaisiinkin. Tämä versio syntyy hyvin yksinkertaisesti ja onnistuu takuuvarmasti.

2 munan keltuaista
noin desin verran hienosokeria
yhden sitruunan raastettu kuori
30 ml sitruunamehua
30 g suolatonta voita

Sekoita munan keltuaiset ja sokeri hyvin kesken
ään, mutta älä vaahdota. Lisää sitruunankuori, - mehu ja voi ja siirrä kattilaan. Lämmitä seosta koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee ja pulpahtaa. Siirrä samantien pois levyltä ja anna jäähtyä. Tarjoile paahtoleivälle levitettynä tai makeissa leivonnaisissa.

December 27, 2009

Vielä joulua

Viettämäni joulut täällä ovat aina yhtä erikoisia sekoituksia suomalaista, saksalaista, australialaista ja japanilaista. Itse laitan kotona tietenkin suomalaisia jouluruokia, mutta Hra Kengurun kotona aloitamme joulupäivän aamun saksalaiseen (Hra Kengurun isän kotimaan) tapaan Stollenilla. Hra Kengurun äiti on japanilaisena omaksunut sekoituksen saksalaisia ja australialaisia perinteitä, sillä japanilaisena hän ei juhlisi joulua muuten juuri ollenkaan. Australialaiseen jouluun kuuluu puolestaan olennaisena osana seafood eli kaikenlaiset äyriäiset, oisterit, kalat ja muut merenelävät. Sydneyn suurimmalle kalamarketille tämä onkin vuoden parasta aikaa.

Vaikka suomalaiselle kesäinen joulu on tietenkin aivan mahdoton ajatus, on tälläkin pallonpuoliskolla mahdollista saada kosketus suomalaiseen jouluun perinteisten jouluruokien avulla. Jospa ensi joulua vietettäisiin taas talvisissa maisemissa ;-)

Joulun kirjalahjat

Näiden reseptejä tullaan varmasti kokeilemaan mitä pikimmiten :)

December 26, 2009

Joulun kesäinen jälkiruoka australialaisittain

Pavlova kuuluu ehdottomasti aussien kesään ja sen myötä tietenkin myös jouluun. Kirsikkaisia versioita näkee usein, mutta Hra Kengurun äidin Pavlova on aina ylitsepursuavan herkullinen taidonnäyte, jossa on käytetty mahdollisimman paljon hedelmiä!

Kakun pohjan muodostaa paksu marenki, joka tosin tälläkertaa ostettiin valmiina. Päälle kermavaahtoa ja paljon hedelmiä! Minun listalla on tehdä mini-kirsikkapavlova kotitekoisella marengilla, joten siitä ehkä postausta jossakin vaiheessa.

December 25, 2009

Iloista joulua!

Onneksi Hra Kengurun perheessä ei vietetä perinteistä aussi-joulua grillaten tai rannalla pikniköiden! Tänä vuonna tarjolla olikin kokonaan suomalainen menu ja hyvin kelpasi! :)

Aamulla syötiin tietenkin joulupuuro sekahedelmäsopan kanssa.

Tarjolla oli muun muassa porkkana-, lanttu- ja maksalaatikkoa, graavilohta, silliä, joululimppua, rosollia, mini-lihapullia, kinkkua ja kalkkunaa, ankanmaksapateeta, tomaattichutneya (kinkun kanssa), puolukkahilloa ja tietenkin perunoita.

Olin erittäin tyytyväinen graaviloheen. Kahteen lohifileeseen (yhteensä puoli kiloa) käytin ruokalusikallisen merisuolahiutaleita ja suolaisuus tuntui osuneen juuri kohdalleen!

Joululimpun "oikea" maku yllätti myös, aivan kuin suomalaista joulusetsuuria!

Vedin rajan ison kinkun hankintaan, joten tarjolla oli sen sijaan kinkku- ja kalkkunaleikkeitä.

ILOISTA JOULUA!

December 24, 2009

Jouluvalmisteluja - Joululimppu

Joululimppu oli saatava joulupöytään ja tuoreen limpun tuoksu ja maku on ehdottomasti vaivan arvoinen! Onneksi tein kaksi limppua kun puoli limppua katosi samantien uunituoreena ;-)

1 dl tummaa siirappia
1 tl fenkolia
(1/2 tl pomeranssinkuorta, en saanut sitä käsiini mistään)
1 tl anista (itse käytin 1/2 tl caraway siemeniä jotka ovat anista hieman voimaakkamman makuisia)
600 ml piimää
kymmenisen desiä vehnäjauhoja ja ruisjauhoja
tuore hiivaa tai 4 tl kuivahiivaa
suolaa
öljyä

Kiehauta siirappi ja mausteet, anna jäähtyä hieman ja lisää piimän joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja tarkista lämpö. Lämmitä seosta mikrossa jos käytät kuivahiivaa. Sekoita kuivahiiva pariin desiä jauhoja ja teelusikalliseen suolaan ja lisää seokseen. Sekoita tasaiseksi ja ala lisätä jauhoja. Alusta taikina kimmoisaksi ja lisää loppuvaiheessa öljy. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta kaksi limppua ja kohota liinan alla. Pistele limput ja paista 200 asteessa tunnin verran. Voitele limput loppuvaiheessa siirappivesiliuoksella (1 dl vettä, 1 rkl siirappia).

Jouluvalmisteluja - Appelsiinisuklaa

Nähtyäni tämän reseptin Donna Hayn joululehdessä minun oli ihan pakko kokeilla sitä itsekin. Donna oli tehnyt tästä myös valkosuklaaversion, jossa appelsiinit korvattiin kuivatuilla mansikoilla. Tätä voisi ideoida vaikka miten, mieleen juolahti ajatus kokeilla käyttää syötäviä ruusunterälehtiäkin! Appelsiiniversio on kuitenkin jouluun sopiva, joten muut kokeilut saavat toistaiseksi odottaa.

400 g tummaa suklaata
100 g kuivattuja appelsiinilohkoja

Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa ja levitä tasaiselle alustalle. Asettele appelsiinilohkot päälle ja anna asettua jääkaapissa.

Jouluvalmisteluja - Suklaa-kahluatryffelit

Lisää herkkuja joulukoriin anoppilaan vietäväksi :)

300 g hyvää tummaa suklaata
125 ml kermaa
50 g voita
2 rkl Kahlua-kahvilikööriä
Tummaa suklaajauhetta kuorrutukseen

Laita suklaa, voi, kerma ja Kahlua lasikulhoon ja sulata vesihauteessa kunnes kokonaan sulanut. Sekoita hyvin ja siirrä jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään. Ota sitten lusikalla seoksesta pieniä annoksia ja pyörittele palloiksi. Kierrittele pallot suklaajauheessa ja aseta pieniin paperimuotteihin. Säilytä jääkaapissa.

December 23, 2009

Jouluvalmisteluja - aprikoosihillo

Pussillinen ihania tuoreita aprikooseja ja vaikka ne olisivat kuinka ihania sellaisenaan nautittuinakin, niin aprikoosihilloa oli ihan pakko tehdä. Ja kuinka hyvää hilloa siitä tulikaan!

noin 600 g tuoreita aprikooseja
1 sitruunan mehu
1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
1 kanelitanko
400 g sokeria sekä 30 g hillotusainetta (täällä myydään erikseen, voi tietenkin käyttää hillosokeria)

Halkaise aprikoosit ja siirrä kattilaan. Mittaa kattilaan sitruuna- ja appelsiinimehu ja lisää kanelitanko ja appelsiinin raastettu kuori. Keitä kunnes hedelmä on pehmennyt. Soseuta ja lisääsokeri. Keitä muutama minuutti tai kunnes seos jähmettyy kun lusikoit sitä kylmälle lautaselle. Purkita kuumennettuihin puhtaisiin purkkeihin ja nauti paahtoleivän tai jäätelön kanssa.

December 22, 2009

Jouluvalmisteluja - tomaattichutney

Chutneyt ovat käteviä joululahjoja kunhan on tietoinen lahjansaajan mahdollisista allergioista tai ruokaherkkyyksistä. Tämän helpon chutneyn ohje on Pirkan hieman muokkailtu versio.

noin kilo tomaatteja
3 pientä omenaa
1 sipuli
pari valkosipulinkynttä
pala raastettua inkivääriä
2 dl valkoviinietikkaa
1 dl sokeria
1 tl kanelia
mustapippuria
merisuolaa

Kalttaa tomaatit, poista siemenet ja kuutioi. Hienonna sipulit ja omenat. Sekoita kaikki aineet keskenään ja keitä kunnes seos soseutuu (noin tunnin verran). Kaada seos puhtaisiin, kuumennettuihin lasitölkkeihin. Tarjoile liha- ja kanaruokien kanssa.

December 20, 2009

Jouluinen granola

Olen valmistamassa Hra Kengurun vanhemmille joulukoria ja nappasin tämän jouluisen granolan reseptin Nigellan joulukirjasta. Granola on kuin mysli, mutta rapeampi ja herkullisempi :)

225 g jumbokaurahiutaleita (ei pikakaurahiutaleita)
60 g auringonkukansiemeniä
60 g seesaminsiemeniä
2 tl kanelia
125 ml juoksevaa hunajaa
50 g fariinisokeria
60 g manteleita
60 g kuorettomia manteleita
ripaus suolaa
1 rkl rypsiöljyä
150 g kuivattuja karpaloita

Sekoita kaikki aineet karpaloita lukuunottamatta hyvin keskenään. Levitä seos tasaisesti uunipellille ja paista 170 asteessa noin 45 minuuttia, mutta varo polttamasta! Anna jäähtyä, murenna seos ja lisää karpalot.

Varoituksen sana: Tämä on oikeasti hyvää, joten jos teet sen lahjaksi niin tee kerralla isompi annos niin saat itsekin herkutella :)

Jouluvalmisteluja - taatelikakku

Taatelikakku ja muutkin kuivakakut ovat niitä makuja joihin kai tykästyy vasta vanhempana. Lapsena kuivakakut eivät minua kiinnostaneet ja äitini sai herkutella niillä joulun aikana yleensä ihan itsekseen. Nyt on kuitenkin sekin maku muuttunut ja taatelikakku on kunnon herkkua! Sain käsiini ihanan tuoreita, pehmeitä kuivattuja taateleita joiden maku on aivan eri luokkaa kuin yleensä valmiiksipakattujen kuivattujen taateleiden. Kakusta tuli todella pehmeä ja sopivan makea kun käytin desin verran vähemmän sokeria kuin reseptissä kehotettiin.

250 g kuivattuja taateleita (mieluummin mahdollisimman tuoreita ja pehmeitä)
1/2 dl sokeria
1/2 dl fariinisokeria
3 dl vettä
200 g voita
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Poista taateleista kivet ja pilko pienemmiksi. Kaada vesi ja sokerit kattilaan, kuumenna ja lisää taatelit. Keitä soseeksi. Kaada sose kulhoon, lisää voi ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi. Anna jäähtyä ja lisää joukkoon hyvin sekoittaen munat ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun rengasvuokaan ja kypsennä 175 asteessa 45-60 minuuttia.

December 19, 2009

Kesäinen hedelmäsalaatti

Kirsikat ja litsit kuuluvat täällä ehdottomasti kesään ja jouluun. Litsit ovat ihanan raikkaita ja sopivat hyvin niin juomiin kuin salaatteihinkin. Kiva hedelmäsalaatti syntyy mangosta, litseistä ja tuoreista kirsikoista.

Foodien joulukalenteri

Joulukalenteriperinteestä en ole luopunut, vaikka suurin osa täällä myytävistä kalentereista onkin suklaisia lastenkalentereita. Tänä vuonna löysin kuitenkin täydellisen kalenterin! "Festive Food Advent Calendar" kokoaa joulupöydän eri maiden perinteisistä jouluruoista ja Suomikin on mainittu jopa kahteen otteeseen! Aivan ihana kalenteri lapsille ja lapsenmielisille :)

Pöytä odottaa vielä muutamaa ruokalajia.

Suomalainen kinkkukin saa oman paikkansa ja mainintansa.

Piparkakkutalokin mainitaan.

December 16, 2009

Kurpitsalisuke

Nämä kauniin keltaiset pienet kurpitsat ovat kiva pieni lisuke mille tahansa ruoalle. Ne kelpaavat sellaisenaankin, mutta lisämakua saa helposti valkosipulista ja kevätsipulista.

pieniä keltaisia kurpitsoja
1 valkosipulinkynsi
pari kevätsipulin vartta
oliiviöljyä

Kuumenna öljy, lisää murskattu valkosipulinkynsi ja pilkotut kevätsipulin varret. Anna maustua minuutin verran ja lisää pilkotut kurpitsat. Paista pari minuuttia kunnes juuri kurpitsat ovat juuri pehmeät.

December 15, 2009

Granaattiomenasalaatti

Granaattiomenoita on nyt hyvin saatavilla ja ne sopivat niin koristeeksi, salaattiin kuin pääruokiinkiin ihanaksi lisäksi. Tämänkertainen salaatti on Nigellan joulukirjasta ja sopisi hyvin lisukkeeksi sellaisenaan tai taginen kanssa tarjottavaksi. Niin kauniin punainen väri!

1 punasipuli
1 granaattiomena
60 ml limettimehua

Leikkaa sipuli kahtia ja leikkaa puolikkaat ohuiksi siivuiksi. Laita sipulisiivut kulhoon ja kaada päälle limetinmehu. Purista granaattiomenasta mehu sipulin päälle ja ota siemenet talteen (kätevin tapa saada siemenet ulos omenasta on "taputella" omenan kuoripuolta esimerkiksi lusikalla jolloin siemenet tippuvat kulhoon). Anna sipulisiivujen olla liemessään puolisen tuntia ja kaada sitten liemi pois jos se on mielestäsi liian vahvan makuista (itse pidin limetin mausta joten jätin suurimman osan liemestä talteen). Lisää siemenet sipulin päälle ja tarjoile.

December 13, 2009

Viikuna-fetasalaatti

Tuoreita viikunoita on taas vihdoin saatavilla kohtuu hintaan. Niistä syntyy juuston kanssa helposti herkullinen salaatti. Käytin fetajuustoa, mutta vuohenjuusto tai mozzarella kävisi myös erittäin hyvin. Tuoreet viikunat sopivat hyvin myös juustolautaselle sellaisenaan tarjottavaksi.

1 iso viikuna
baby pinaatinlehtiä tai ruckolaa
maustamatonta fetajuustoa

ranskalaista kokojyväsinappia
juoksevaa hunajaa
hedelmäistä neitsyt oliiviöljyä
sitruunamehua

Viipaloi viikuna lohkoiksi ja asettele pinaatin päälle. Ripottele päälle fetajuustoa. Yhdistä kastikkeen aineet ja kaada salaatin päälle.

Tuulihatut

Miksi tuulihattuja ei tule tehtyä useammin? Niistähän saa hyvin sekä makeaa että suolaista tarjottavaa eikä niiden tekeminenkään ole kovin vaativaa touhua. Hra Kenguru oli hyvin vaikuttunut näistä näppäristä "taskuista" :)

100 g voita
2 dl vettä
1 1/2 dl vehnäjauhoja
3 munaa

Kiehauta voi ja vesi kattilassa. Lisää jauhot ja sekoita niin että taikina irtoaa kattilan reunoista. Jäähdytä taikina ja lisää munat yksitellen sähkövatkaimella sekoittaen. Taikinan tulisi olla kiiltävää ja notkeaa. Nostele sitten lusikalla taikinasta kokkareita uunipellille (tai käytä pursotinta). Tästä taikinamäärästä tulee 12 isoa tuulihattua. Paista 200 asteessa parikymmentä minuuttia, äläkä avaa uuniluukkua paistamisen alussa jotta hatut eivät laske. Anna jäähtyä ja täytä haluamallasi suolaisella tai makealla täytteellä.

Omat tuulihattuni saivat tällä kertaa täytteeksi aurinkokuivatuilla tomaateilla, kapriksilla ja ripauksella paprikajauhetta maustetun ranskankermatahnan. Suolaiseksi täytteeksi sopisi vaikkapa savukalalla maustettu tuorejuusto tai ranskankerma (tai kermaviili), tsatsikityyppinen tahna, avokadotahna ja niin edelleen. Makeisiin tuulihattuihin voisi tietenkin laittaa perinteistä kermavaahtoa mansikoilla tai muilla marjoilla maustettuna. Monipuolisia ja maukkaita!

Suklaaluumutortut

Vaikka ihan "oikeat" joulutortut jäävät varmasti tänä vuonna tekemättä, tuli näitä maistellessa mieleen juuri kotoisten luumutorttujen maku. Kelvannee siis korvikkeeksi tällä kertaa.

24 filotaikina-arkkia
150 g mantelirouhetta (hienoa)
150 g 70 % suklaata
220 kuivattuja kivettömiä luumuja
pari rkl sokeria
(appelsiinin kuori raastettuna)
250 g suolaamatonta voita sulatettuna

Sekoita mantelirouhe, raastettu tai hienonnettu suklaa, hienonnetut luumut, sokeri ja puolet voista keskenään. Voitele neljä filotaikina-arkkia (voitele siis jokainen arkki erikseen) ja laita päällekäin. Leikkaa arkki neljään osaan ja aseta jokaiselle palalle ruokalusikallisen verran täytettä. Taittele arkki rullaksi ja voitele vielä päältäkin sulatetulla voilla. Valmistele loput arkit samalla tavalla. Asettele voidellut rullat uunipellille ja ripottele päälle siivutettuja manteleita. Paista 190 asteessa viitisentoista minuuttia tai kunnes kullankeltaisia ja rapeita. Anna jäähtyä ja ripottele halutessasi päälle tomusokeria.

December 12, 2009

Tonnikalapihvi

Rakastan raakaa tonnikalaa, mutta tonnikala on hyvää pihvinäkin. Kunhan sitä ei ylikypsennä! Pari minuuttia molemmin puolin riittää, kala saa jäädä keskeltä pinkiksi.

1 tonnikalapihvi ruokailijaa kohti
merisuolaa
oliiviöljyä

Hiero kalan molemmin puolin oliiviöljyä ja merisuolaa. Grillaa 1-2 minuuttia molemmin puolin. Tarjoile esimerkiksi bataattilisukkeen kanssa.

Kesäinen lohisalaatti

Ihanan lämpimään kesälauantaihin sopii lounaaksi perunasalaatti jossa yhdistyvät kesän maut.

puikkoperunoita
tilliä
graavilohta tai savustettua lohta
kermaviiliä tai ranskankermaa
sitruunamehua
balsamikoa
valkosipulinkynsi
mustapippuria

Keitä perunat kypsiksi ja anna jäähtyä. Siivuta jäähtyneet perunat. Valmista kastike: sekoita pariin desiin kermaviiliä sitruunamehua, pieni loraus balsamikoa, raasta mukaan hieman valkosipulia ja mausta mustapippurilla. Asettele perunat ja lohi lautaselle, lisää hienonnettua tilliä ja lusikoi päälle reilusti kastiketta. Tervetuloa kesä!

Eksoottisia hedelmiä

Kesä on siitä(kin) ihanaa aikaa, että tarjolla on niin paljon erilaisia hedelmiä, osa kovinkin eksoottisia. Tällä kertaa kokeilussa oli achacha, joka sopii erityisen hyvin salaatteihin. Achachat voi syödä kuorineen, mutta poistin kuoren ja kiven salaattia varten.

pari achachaa (tai sen kaltaista hedelmää)
baby pinaattia
paahdettuja pinjansiemeniä
oliiviöljyä
parmesaanijuustoa

Asettele pinaatinlehdet, hedelmät ja pinjansiemenet lautaselle ja ripottele päälle oliiviöljyä ja parmesaanijuustoa. Yllättävän toimiva ja raikas yhdistelmä!

Punajuurisalaatti

Tässä salaatissa yhdistyy ehdottomasti moni lempimakuni :) Resepti on alkuperältään Nigellan Forever Summer kirjasta.

1 punajuuri
keltaisia sinapinsiemeniä
tilliä
sitruunamehua

Raasta punajuuri ja hienonna tilli. Paahda sinapinsiemeniä pannulla pari minuuttia. Yhdistä kaikki ainekset keskenään ja purista päälle reilusti sitruunamehua. Kertakaikkiaan ihana yhdistelmä!